Noen tips for å beholde flere ansatte

Kunde Kundeblogg Noen tips for å beholde flere...

Tips for å beholde dine ansatte

For øyeblikket opplever Norge en betydelig mangel på arbeidskraft, anslagsvis 70 000 ansatte, og det er en økende kløft mellom tilgjengelige kvalifiserte kandidater. Dette fenomenet er imidlertid ikke unikt for den nåværende tidsperioden, da rekruttering generelt er en kostbar prosess. Mange virksomheter velger derfor å legge større vekt på å beholde eksisterende ansatte. Faktisk kan kostnadene ved å ansette dyktige medarbeidere, avhengig av arbeidskompleksiteten og antall stillinger som skal fylles, beløpe seg til så mye som 33 ukers lønn.

Utover de økonomiske aspektene ved rekruttering, viser forskning at økt fokus på arbeidsglede kan være en klok investering. Økt arbeidstilfredshet kan forbedre produktiviteten med opptil 12%, mens ansatte med lav arbeidstilfredshet kan være opptil 10% mindre produktive.

Arbeidstilfredshet og ansattes behov for å bli i en organisasjon er nært sammenkoblet, og det samme gjelder bedriftens omdømme som arbeidsgiver. Jo sterkere employer branding (arbeidsgiverprofil), desto enklere blir det å beholde ansatte og tiltrekke seg riktige kandidater når det er ledige stillinger.

Å beholde ansatte er en kritisk fokusområde for HR-profesjonelle som streber etter å påvirke bunnlinjen. Her er noen råd basert på teori, forskning og praktisk erfaring som kan hjelpe deg med å beholde ansatte.

1. Fokuser på sterk employer branding: Employer branding representerer virksomheten utad, og det inkluderer ikke bare logo og farger, men også menneskene som representerer organisasjonen. Det er avgjørende å skape en sterk employer branding som samsvarer med virkeligheten. Klarhet i retningslinjer for virksomhetsadferd er essensielt.

2. Forventningsavklaring: Klare forventningsavklaringer med kandidater og ansatte er avgjørende for å unngå misforståelser. Overdreven fremstilling av stillingen eller utilstrekkelig kommunikasjon kan føre til demotivasjon og misnøye.

3. Ansattfordeler: Å tilby attraktive fordeler og arbeidsvilkår, som en solid pensjonsordning og helseforsikring, er viktig for å gjøre organisasjonen til en attraktiv arbeidsplass.

4. Styrk sosial interaksjon: Fremme sosial interaksjon gjennom arrangementer som lønningspils, teambuilding, og andre aktiviteter bidrar til å styrke båndene mellom ansatte.

5. Samle inn tilbakemeldinger: Regelmessig innsamling av tilbakemeldinger gir innsikt i ansattes behov og gir mulighet for rettidig intervensjon.

6. Gi tilbakemelding, anerkjennelse og ros: Å anerkjenne og rose ansatte for deres innsats bidrar til å styrke deres engasjement og motivasjon.

7. Faglig utvikling, kurs og opplæring: Å tilby muligheter for faglig utvikling gjennom kurs, seminarer, og opplæring gir ansatte muligheten til å vokse og utvikle seg, samtidig som det styrker deres tilknytning til organisasjonen.

8. Øk ansvar under ansettelse: Diskutere karrieremuligheter og vekstpotensial internt allerede i rekrutteringsprosessen kan motivere ansatte til å bli lenger i organisasjonen.


Å beholde ansatte er en utfordrende, men essensiell oppgave. Ved å skape en positiv arbeidskultur, lytte til ansattes behov, og tilby attraktive arbeidsvilkår, kan organisasjoner håpe på å opprettholde en stabil og motivert arbeidsstyrke.